Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι η μικρότερη σε έκταση και τρίτη σε πληθυσμό Π.Ε. της Ηπείρου και καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της. Όπως άλλωστε όλη η Ήπειρος, είναι μια περιοχή που τη χαρακτηρίζει γεωγραφική και οικονομική απομόνωση με έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Είναι μια περιοχή απομονωμένη και μακριά από τα κέντρα οικονομικής δραστηριότητας τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης με όλες της συνέπειες προσπελασιμότητας. Η οικονομία της Πρέβεζας στηρίζεται κυρίως στην γεωργία (εσπεριδοειδή, σιτηρά, σταφύλια, λάδι, κηπευτικά) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). Σημαντικό έσοδο της Περιφερειακής Ενότητας προέρχεται από την εκμετάλλευση των δασών, ενώ ο ορυκτός πλούτος (λιγνίτης) είναι μικρής σημασίας. Η βιομηχανία είναι υποτυπώδης και περιορίζεται στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Η Πρέβεζα διαθέτει, ωστόσο, ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον Τουρισμό, ο οποίος αποτελεί δυναμικό και ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Στα παράλια του νομού υπάρχει ένα πλήθος όμορφων ακτών που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αμόλυντες από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μικρές τουριστικές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν στα περισσότερα παραλιακά χωριά και οικισμούς, με την Πάργα να ξεχωρίζει ως το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο. Η ενδοχώρα της περιοχής προσφέρει επίσης εναλλακτικές διαδρομές, πεζοπορία στα στενά του ποταμού Αχέροντα, καθώς και διαδρομές με πλοιάρια στον ποταμό. Ο ποταμός Αχέροντας, απο τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, δημιουργεί στο διάβα του μια εναλλαγή τοπίων με ιδιαίτερο οικολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Τόσο οι εκβολές του ποταμού όσο και τα στενά του συγκροτούν ένα αξιόλογο οικοσύστημα, που έχει ενταχθεί στις περιοχές προστασίας της φύσης του δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Κοντά στην Πρέβεζα υπάρχουν επίσης σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, με πιο σημαντικούς την αρχαία Νικόπολη και το Νεκρομαντειο του Αχέροντα.

Η Πρέβεζα έχει τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα μέσω Ακτίου, ενώ η οδική σύνδεση με τις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι πολύ συχνή. Η παραλιακή εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας συνδέει τις δύο πόλεις (απόσταση 95 χιλιόμετρα), μέσω δε της Ηγουμενίτσας η Πρέβεζα συνδέεται με την Ιταλία και κατ' επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.